Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009


Πρωταθλητισμός

Η έννοια του πρωταθλητισμού δεν είναι τόσο παλιά όσο η έννοια του αθλητισμού. Διαμορφώθηκε μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα ως αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και της καθιέρωσης του επαγγελματικού αθλητισμού. Γιγαντώνεται και αξιοποιείται σε μέγιστο βαθμό μέσα στον ιμπεριαλισμό από τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα. Ο πρωταθλητισμός δεν έχει καμία σχέση με το κοινωνικό αγαθό του αθλητισμού, με τον συναγωνισμό και την ευγενή άμιλλα. Ενώ προβάλλεται ως η ανώτερη μορφή τους, ουσιαστικά ακυρώνει όλη την προσφορά τους. Ο πρωταθλητισμός υποσκάπτει...

Το σώμα: Ο πρωταθλητισμός έχει καταστροφικές επιδράσεις στο σώμα. Το κυνήγι των επιδόσεων γίνεται με όρους μονομέρειας και εις βάρος της αρμονικής ανάπτυξης του σώματος. Σε πολλές περιπτώσεις το σώμα παραμορφώνεται και κακοποιείται λόγω μονομέρειας και έντασης της εκγύμνασης συγκεκριμένων μυών. Η προπόνηση γίνεται εξοντωτική, κουράζει και καταπονεί το σώμα. Μέσα στα πλαίσια, δε, του άκρατου ανταγωνισμού, η χρήση αναβολικών τείνει να γίνει ο κανόνας.
Το πνεύμα: Η μονομέρεια των πρωταθλητών δεν περιορίζεται μόνο στην εκγύμναση μέρους του σώματος αλλά χαρακτηρίζει γενικά τις κοινωνικές τους δραστηριότητες. Ο ελεύθερος χρόνος τους συρρικνώνεται λόγω εντατικών προπονήσεων. Οι πρωταθλητές πλάθονται μέσα από μία βασανιστική διαδικασία που τους αποκλείει διεξόδους τη μία μετά την άλλη, κυρίως αυτές της βασικής εκπαίδευσης, των σπουδών και της ένταξης στην παραγωγική διαδικασία. Τέλος, η χρήση των αναβολικών δεν καταστρέφει μόνο την υγεία. Προωθεί και την εξάρτηση του χρήστη! Ο πρωταθλητισμός διαστρεβλώνει τον ρόλο του αθλητισμού στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ανθρώπου.
Την ίδια την κοινωνία: Ο πρωταθλητισμός παραμορφώνει όλα τα κοινωνικά μηνύματα που κουβαλά ο αθλητισμός. Από πλατιά κοινωνική δραστηριότητα, τον μετατρέπει σε ακριβό θέαμα υπεράνθρωπων επιδόσεων. Τον ανυστερόβουλο αγώνα τον παραμορφώνει σε αγώνα για χρήμα και πανάκριβα βραβεία. Η ευγενής άμιλλα και ο συναγωνισμός δίνουν τη θέση τους στον άνισο, απάνθρωπο και ύπουλο ανταγωνισμό μεταξύ επαγγελματιών πρωταθλητών.
Η μεγάλη όμως ανισότητα βρίσκεται μεταξύ των 'βιονικών' αθλητών και των ερασιτεχνών. Ενώ στους πρώτους διατίθενται τεράστια κονδύλια, αθλητικές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, προπονητήρια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ο λαός και η νεολαία αθλούνται σε άθλιες συνθήκες.
Ο πρωταθλητισμός συγκαλύπτει τα χάλια του μαζικού αθλητισμού, αποκρύπτει το ότι ουσιαστικά δεν επιτρέπεται στους νέους να αθληθούν και εξωραΐζει την κατάσταση με θαυμαστές επιδόσεις. Επιδιώκεται οι νέοι να αντιμετωπίζουν τον αθλητισμό όχι σαν πραγματική τους ανάγκη αλλά σαν πρωταθλητισμό, σαν υπερθέαμα.
Η πλειοψηφία των πρωταθλητών συνήθως αποτελούν αρνητικά πρότυπα μονομέρειας, αμορφωσιάς και ιδιοτέλειας για τους νέους και ως τέτοια προβάλλονται από το σύστημα.
Πίσω απ’ όλα αυτά κρύβονται η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού από τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα, οι πολυεθνικές που γίνονται χορηγοί αγώνων και πρωταθλητών και χρησιμοποιούν τον αθλητισμό ως μέσο προβολής. Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο πρωταθλητισμός συνδέεται με μια σειρά αρνητικά φαινόμενα όπως ο εθνικισμός, ο χουλιγκανισμός, ο φανατισμός, η απάθεια και ο απόπροσανατολισμός, η αποχαύνωση, με τα οποία θα ασχοληθούμε σε επόμενα φύλλα. Για έναν διαφορετικό αθλητισμό
Η καταδίκη του πρωταθλητισμού δε σημαίνει και καταδίκη της προσπάθειας για υψηλές επιδόσεις. Απεναντίας οι υψηλές επιδόσεις μπορούν να είναι απόρροια της ευγενούς άμιλλας και του συναγωνισμού και στοιχεία εξέλιξης του ανθρώπου, αφού ο αθλητισμός είναι μια μαζική ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτό όμως προϋποθέτει το χτίσιμο ενός συστήματος μαζικού λαϊκού αθλητισμού.
Μέσα σε αυτό θα υπάρξουν και αρκετοί που θα έχουν μεράκι και θα ασχοληθούν περισσότερο με ένα ή περισσότερα αθλήματα. Αυτοί θα επιτυγχάνουν υψηλές επιδόσεις, κάτι το οποίο δε θα αποβαίνει εις βάρος της μόρφωσης, των σπουδών, του επαγγέλματος και των άλλων δραστηριοτήτων τους, με ευθύνη του ίδιου του κράτους. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Κουβανικής ομοσπονδίας που έθεσε εκτός της προηγούμενης Ολυμπιακής αποστολής μια υψηλών επιδόσεων αθλήτριά της, επειδή είχε παραμελήσει τις σπουδές της. Κύριο ζήτημα είναι ο αθλητισμός να συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου και όχι να μετατραπεί σε χαλινάρι της, όπως κάνει ο πρωταθλητισμός.
Αυτοί οι αθλητές υψηλών επιδόσεων μπορούν να εκπροσωπούν τη χώρα σε διεθνείς αθλητικούς αγώνες. Θα προβάλλουν το σύστημα του λαϊκού μαζικού αθλητισμού της, που συνεισφέρει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας όλων των ανθρώπων.
Τέτοιοι αθλητές μπορούν να αποτελούν υγιή πρότυπα για τους νέους. Να παραδειγματίζουν στο σύνολό τους ως καλλιεργημένοι άνθρωποι, καλοί εργάτες και καλοί αθλητές. Μπορούν να παραδειγματίζουν τους νέους γιατί αναδείχτηκαν μέσα από ένα λαϊκό σύστημα αθλητισμού, μέσα από συναγωνισμό και ευγενή άμιλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου